5 מיתוסים על סרטן ותזונה – האמת המדעית...
- nc2211
- Oct 14, 2020
- 3 min read
Updated: Oct 15, 2020

סוכר מזין תאים סרטניים, והימנעות מוחלטת מסוכר הכרחית למלחמה בסרטן
הקשר בין סוכר לסרטן הוא ארוך שנים. פשטנות יתר של קשר זה היא הסיבה לכך שהמיתוס הזה ממשיך לצבור כל כך הרבה מומנטום.
המדע אומר
המונח "סוכר״ מאגד בתוכו מגוון מורכב של מולקולות בצורות שונות של 'סוכר' אשר זמינים עבורנו. הבסיסי ביותר, החומר הלבן שנמצא בכל מטבח ובית קפה, הוא סוכרוז. בפירות באופן כללי
יש פרוקטוז, ושניהם - הסוכרוז והפרוקטוז, מתפרקים על ידי מערכת העיכול לגלוקוז, שהוא מקור האנרגיה העיקרי של הגוף. כל סוגי הסוכר נחשבים כפחמימה.
כל תא, בריא או סרטני, משתמש בגלוקוז כאנרגיה ואכן, ישנם מחקרים שונים, המצביעים על עלייה בשימוש בגלוקוז על ידי תאים סרטניים, והם גדלים ומתרחבים מהר יותר מתאים בריאים. המהירות הזו היא וריאציה העוזרת לחוקרים לזהות פרוטוקולים טובים יותר לטיפול.
הפחתת תזונה ממאכלים ממותקים, במיוחד מעובדים שהרבה אנשים נוטים לאכול יתר על המידה, היא דרך טובה להימנע מעלייה במשקל ולחוות אתגרים תזונתיים אחרים. הימנעות מוחלטת מכל סוג של סוכר ימנע מהגוף אנרגיה חיונית ואינו מומלץ.
מה לעשות
תגברו את התפריט שלכם עם הרבה ירקות בצבעים ובצורות שונות, הוסיפו פירות בקצב מתון, ואפילו קצת מאותם 'פינוקים' ממותקים מפעם לפעם. זו אסטרטגיה כללית טובה כדי להבטיח נאותות אספקת אנרגיה, ודרך בריאה לצריכת פחמימות.
אכילת מזונות-על תרפא את מחלת הסרטן
מזונות העל מתוארים כמזונות מסוימים המכילים יתרונות לשיפור הבריאות, כולל הגנה מפני - ובמקרים מסוימים ריפוי - סרטן.
המדע אומר
אמנם אין מחלוקת לגבי היתרונות הבריאותיים של חלק ממה שמכונה 'מזונות-על' כמו אוכמניות, קפיר, שמן זית
ואחרים, אך אין ראיות המצביעות על כך שצריכה מוגברת של אלה תסייע למניעת סרטן, או תרפא את החולה.
מה לעשות
תזונה עשירה בירקות, פירות, חלבון רזה ואיכותי, והרבה מגוון, תתמוך בגוף בריא, תתרום לחיזוק מערכת החיסון, ותשפר את יכולתה להילחם בסרטן.
הימנעות מבשר ותזונה טבעונית תוריד את הסיכון שלי לחלות בסרטן
דיאטות טבעוניות וצמחוניות הפכו פופולריות בשנים האחרונות. האמונה שבשר, במיוחד בשר אדום, תורם לריבוי הסרטן תפס תאוצה בעזרת הפופולריות של תזונה נטולת בשר.
המדע אומר
צריכה מוגברת של ברזל תזונתי heme iron, הנמצא בבשר - ובריכוז גבוה בבשר אדום ומעובד בפרט - הוכחה כגורם להיווצרות חומרים מסרטנים חזקים, ותאים סרטניים. קשר זה, הנתמך על ידי מספר מחקרים, עשויים להסביר את הקשר בין צריכת בשר אדום בכמויות גדולות והנטייה לחלות בסרטן הקיבה.
מה לעשות
אין צורך להימנע לחלוטין מבשר אדום או מעובד. הוא עשיר בחלבון, אשלגן, ויטמין B ועוד מרכיבים תזונתיים. הוא גם עתיר בשומן רווי ולכן לא רצוי לצרוך יתר על המידה. הכמויות המומלצות משתנות ממדינה למדינה, אך ההנחיה הכללית היא הגבלת האדום
ובשר מעובד ל- 2-3 מנות בשבוע עם סך כללי של 500 גרם, עם תשומת לב נוספת לבשר מעובד בגלל השומן הגבוה יותר ובדרך כלל הנתרן שהוא מכיל.
לסיכום, הימנעות מבשר או תזונה טבעונית היא בחירה שכל אחד יכול לעשות. הגבלת כמויות בשר אדום ומעובד היא מומלצת ותוריד את רמת הסיכון.
שתיית כל סוג של אלכוהול גורמת למחלת הסרטן
סוגים מסוימים של סרטן כמו שד, כבד ולבלב נקשרו בשנים האחרונות לשתייה מרובה של אלכוהול. מחקרים הראו שמשקאות אלכוהוליים פוגעים בתאים שונים שנמצאו באיברים אלה, ולכן
הומלץ להימנע מאלכוהול לגמרי.
המדע אומר
ה Acetaldehyde הוא מולקולה שנוצרת על ידי פירוק של אתנול בגוף. אתנול, הכימיקל שנמצא באלכוהול, מפורק על ידי אנזים בשם ADH שהופך אותו ל Acetaldehyde תגובתי ורעיל ביותר. ההמרה הזו היא שעלולה לגרום להצטברות שבמקרים מסוימים תוביל ליצירת תאים סרטניים.
כדי למנוע הצטברות זו אנו משתמשים לפחות ב -3 אנזימי ALDH כדי לפרק במהירות את ה Acetaldehyde הרעיל ל acetate. מנגנון ההגנה הזו פועל היטב כאשר הוא אינו תחת עומס משמעותי, אך אם כמויות גדולות של אלכוהול נכנסות לזרם הדם, זה יכול להמם את המנגנון ולהשבית אותו. בנוסף, האנזימים האלה חסרים לחלק מהאוכלוסיה, מה שהופך אותם לרגישים במיוחד.
מה לעשות
מְתִינוּת. זו האסטרטגיה הטובה ביותר לצרוך אלכוהול. מעבר להשפעות הפיזיות הברורות של אלכוהול, צריכה של כמויות מתונות מדי פעם יבטיחו שגופנו יהיה מסוגל לפרק את הכימיקלים הרעילים, להימנע מהצטברות ולהשתמש באנרגיה שהוא מקבל כראוי.
אכילת טוסט שרוף עלולה לגרום לסרטן
יש מאכלים, במיוחד עמילניים כמו צ'יפס, תפוחי אדמה, או
לחם קלוי, שמשחררים חומר כימי בשם acrylamide בטמפרטורה מסוימת. במגוון תעשיות הוכח, כי חשיפה לרמות גבוהות של acrylamide יכולה לגרום לבעיות בריאותיות כמו נזק עצבי, עייפות שרירים ואחרים. היו כמה מחקרים שקשרו חשיפה ל acrylamide עם סיכון גבוה יותר לחלות בסרטן השד והמוח.
המדע אומר
אקרילאמייד נמצא במזונות רבים הנחשבים בריאים, מפירות יבשים עד קפה. כשהוא מבושל יתר על המידה נראה כי חל שינוי משמעותי בהרכבו המוביל לתרכובת רעילה שנוצרת. בריכוז גבוה נמצא כי תרכובת זו גורמת לתאים סרטניים בבעלי חיים, אך לא נמצא קשר ישיר לבני אדם.
מה לעשות
מכיוון שעדיין לא נקבע קשר ברור בין סרטן ל acrylamide אצל בני-אדם, כדאי לנקוט משנה זהירות ולצלות או לטגן את המזונות העמילניים עד לרמת צבע זהוב. אם במקרה, אתם מאלה שנהנים מתפוחי אדמה שרופים, נהגו במתינות.
למידע נוסף או יעוץ ספציפי אנא פנו אלי ישירות. כמדריך כושר ותזונאי מוסמך אעזור לכם להשיג את מטרות הבריאות שלכם, ולסייע לכם וליקרים לכם במלחמה נגד הסרטן.
me@nc2211.com ||| @nc2211_nutrition
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Comments